Antonio Fernández, Joves, treball i precarietat

Si ajuntem en un mateix debat joves, treball, precarietat i un ponent preparat i que ens mostra la realitat del mercat laboral tal i com és, tenim un dels sopars amb més debat dels últims temps. Tots tenim fills, companys, experiències que ens permeten aportar alguna cosa a les dades de la investigació que l’Antonio Fernández ha anat fent els últims anys plasmada en una tesi i molts articles científics.

DSC04375Fa molts anys que conec l’Antonio, un programa ja desaparegut a Tarragona Ràdio ens va unir i des d’aleshores compartim una molt bona amistat. Una de les frases que m’ha marcat més a la vida i que sempre que parlo amb joves sobre el seu futur laboral utilitzo me la va dir ell “Si vols fer una cosa ben feta a la vida t’hi has de submergir completament”.

No hi ha més. L’expressió va més enllà de determinats discursos optimistes buits que es fan avui en dia. El concepte submergir és molt més profund i gràfic per explicar una actitud que inclou passió, treball dur, fer coses difícils i que potser no t’agraden per la consecució d’una finalitat que desemboquen en la forja d’un caràcter.

Un caràcter el seu que a voltes va haver de lidiar amb comensals molt vehements. Hi va haver un debat viu perquè el tema donava per a debatre fins a l’infinit i perquè l’exposició del ponent ens hi va portar. Qualsevol apunt, comentari o incís d’un de nosaltres anava acompanyat d’una dada, puntualització o aprofundiment del ponent.

DSC04386No és un tema senzill de tractar l’atur juvenil, ja que inclou molts factors difícils d’acotar. És un debat que va al fons de la nostra organització social i econòmica i de la planificació o manca de planificació que s’ha fet a vegades des de les organitzacions competents tant polítiques com educatives. El drama de l’atur juvenil és sistèmic de la nostra societat, independentment de qui governi. Polítiques benintencionades però erràtiques tant en matèria laboral com, per exemple, en matèria d’estímuls fiscals provoquen que tinguem un dels índex d’atur juvenil més alts de l’OCDE.

No podem trobar respostes fàcils a un problema molt complex però la perspectiva d’una persona que es dedica a estudiar el fenòmen sempre ajuda a tenir una visió més profunda del tema.

Amb aquest sopar donem per finalitzat el curs 2015-2016 de sopars i ens veiem l’octubre

Leave a Reply