Marc Suanes, El contrapoder i els moviments socials a Tarragona

El Marc Suanes forma part dels moviments socials de Tarragona des de ben jovenet i és fill d’activistes, si a això hi sumem el fet de que part dels assistents han estat i són membres de diferents moviments socials a Tarragona, el debat està garantit. El debat del segon Beers & Politics celebrat a Tarragona va girar al voltant del desengany dels anys 80 després d’uns anys 70 plens d’il·lusions de transformació, la vampirització que van patir els moviments socials per part de diferents partits i la situació actual, amb uns moviments socials més especialitzats en causes puntuals i que continuen tenint una relació complicada amb els partits polítics. Considera el nostre ponent i així ho manifesta durant el debat que la lluita política partidista i els moviments socials haurien de seguir camins diferents, precisament per exercir aquest contrapoder i per salut democràtica.
IMG-20160420-WA0004Al debat va sorgir el tema dels nous partits polítics sorgits els últims anys a cavall del desencantament provocat per la crisi econòmica, els quadres dels quals en bona part sorgeixen o diuen que sorgeixen d’aquests moviments socials. Es va parlar del fenòmen Ada Colau i la seva plataforma política i la irrupció a tot el territori de les candidatures d’unitat popular (CUP), que han portat la reivindicació dels moviments socials a les institucions. A la demarcació de Tarragona l’exemple més clar de moviment social amb capacitat de movilització ha estat la Plataforma en defensa de l’Ebre (PDE). La PDE és l’exemple més clar que tenim a la vora de moviment social, horitzontal de base, amb una capacitat de movilització que a dia d’avui cap altre moviment social pot fer al territori i que tot i els intents dels partits polítics de captar els seus líders més destacats, mai cap ha fet el salt a la política partidista. Gràcies a això segurament a dia d’avui la PDE manté el seu prestigi i la capacitat de movilització ja que no han perdut quadres. És doncs, aquesta pèrdua de quadres als moviments socials el que provoca en bona mesura la seva decadència. A Tarragona ciutat l’exemple més clar i recent de moviment social i contrapoder a les institucions, constructors i els seus interessos el tenim en la defensa que es va fer per a salvar l’entorn natural de la Pltaja Llarga de Tarragona.

 

IMG-20160420-WA0007El debat acaba amb la situació dels moviments a Tarragona ciutat on des dels anys 90 el moviment, sobretot el veïnal i l’obrer, està en un estat molt decadent pels mateixos motius que arreu: salt de líders als partits polítics, on allí ja tenen unes agendes diferents de quan eren només activistes, inflitració dels partits polítics per manipular-los segons els seus interessos, manca de relleu generacional, disputes personals, repetició de cares al llarg dels anys, incapacitat de fer un pas al costat de determinades persones o manca de cares noves creïbles. Davant aquesta decadència del moviment obrer i veïnal sorgeixen els nous moviments socials, relacionats amb el feminisme, ecologisme, defensa del territori, antimilitarisme….
Segurament, es diu, aquesta situació va provocar la incapacitat d’organitzar més d’una candidatura a les eleccions municipals a l’estil de Barcelona en Comú que qui sap si hagués pogut canviar l’actual composició del consistori. Però aquest ja és un altre debat.

 

 –

Leave a Reply