Miquel Puig. Alternatives a un país low cost

posted in: Economia, General, Societat | 0

Alternatives a un país low cost

Darrer sopar de l’any i vam aprofitar per estrenar el nou format, a partir d’ara limitarem el nombre d’assistents a 20 persones ja que aquest és el tamany ideal per a poder generar debat entre els assistents i el ponent i el que és més important de tot, que tothom estiguem de cara per evitar que les nostres esquenes pateixin. El nostre convidat va ser l’economista tarragoní Miquel Puig que ens va presentar el seu llibre “Un bon país no és un país low cost”.

Segons el doctor Puig un bon país és un país decent, aquell on els seus habitants poden viure dignament amb un salari decent. La tesi del llibre pivota sobre un canvi a les polítiques econòmiques i públiques sobre tres premises bàsiques: apostar per un turisme que generi salaris més alts i no salaris baixos amb perfils laborals de baixa qualificació, una indústria productiva competitiva, per tant tornar a gaudir d’una política industrial amb visió de llarg termini i, sobretot, un salari mínim digne, per tal de convertir-nos en un país digne. La nostra economia, tan espanyola com catalana, en això no ens diferenciem, genera massa llocs de treball de baixa qualificació i, per tant, mal pagats, paradoxalment tot i que Espanya és el país de la UE que més llocs de treball ha creat també és el segons país de la unió amb un atur més alt, amb uns índex d’abandonament escolar altíssims acompanyats de salaris baixos i una baixa natalitat. Segons el Miquel Puig un país serà més decent com més pròsper i equitatiu sigui. Espanya, ressalta Puig, està en un terreny intermedi, ja que és raonablement pròsper, però, en canvi, és dels països menys equitatius d’Europa.  

miquel_puig

 

Leave a Reply